Sijainti

Panssarimuseo sijaitsee osoitteessa
Hattulantie 334, 13720 PAROLA

Bussi numero 5 kulkee museon pääportin läheisyydestä, aikataulut ja reitit löydät täältä.

Parolan juna-asemalta on meille matkaa noin 1 km Parolannummen suuntaan. Hämeenlinnan juna-asemalta pääset helpoiten bussilla numero 5, joka lähtee suoraan asemalta.

Helsingistä on matkaa noin 110 km ja Tampereelta noin 70 km.

 

Tarkemman opastuksen saat tarvittaessa

sähköpostitse toimisto@panssarimuseo.fi
tai puhelimitse 040 568 1186.

Uutisia

Kautta aikojen on sodittu ja lääkintähuolto on yksi osa sotivien joukkojen huoltoa. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kenttälääkintä.

MIelenkiintoista on, että jo Rooman legioonilla oli edistyksellinen kenttälääkintäjärjestelmä, joka panosti kenttähygieniaan ja logistiikkaa.

Museomestari, everstiluutnantti evp Seppo Toivonen pitää luennon aiheesta: 'Suomen sotien 1939 - 1944 kenttälääkintähuolto'.

Suomen sodissa haavoittuneita oli 204000. Lääkintämiehillä, jotka antoivat ensiapua taistelupaikoilla, oli vain pieni olkalaukku, joka sisälsi sidetarpeita. Lääkintäaliupseerin varustus oli lähes yhtä niukka, mutta sisälsi sidetarpeiden lisäksi erinäisistä lääkkeitä. Suomen lääkevarastokeskus 1940: Morfiinia 350 kg, Opiumia 917 kg, Heroiinitabletteja 117500 kpl, Morfiinitabletteja 1 mg 46950 kpl. Asperiini tuskin olisi auttanutkaan niihin tuskiin, joita haavoittuneet kokivat.

Lääkintähuolto on yksi osa sotivien joukkojen huoltoa. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kenttälääkintä. Lääkintajoukot ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita kuin taistelujoukot. 

Tiedätkö mitä kenttälääkinnässä takoittaa Jiiäspee, Peeäspee tai KooÄssä tai kolli, puukko, kerä, patja tai tuoli. Nämä kaikki liittyvät sotien aikaiseen kenttälääkinnän terminologiaan. Tule kuulemaan lisää. Mikäli et pääse paikanpäälle voit seurata luentoa suoratoistona. Pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi  viimeistään klo 17 mennessä luentoiltana. Kahvio palvelee klo 17 - 20. Tervetuloa!