Position

Pansarmuseets adress är
Hattulantie 334, 13720 PAROLA

Buss nr 5 kör nära museets huvudport, tidtabeller och rutter finner du här.

Från Parola järnvägsstation är det ca 1 km i riktning Parolannummi. Från Tavastehus järnvägsstation kommer du enklast med buss nr 5, som avgår direkt från stationen.

Till Helsingfors är det ca 110 km och till Tammerfors ca 70 km.

 

Närmare guidning får du vid behov via

toimisto@panssarimuseo.fi
eller per telefon 040 568 1186.

nyheter

Yksi Panssarimuseon ainutlaatuisista näyttelyesineistä, panssarijuna, on kunnostuksen alla parhaillaan. Työn arvoitu valmistumisaika katoksineen kaikkineen on vuoden 2025 kesä. Juna on nähtävissä koko kunnostusprojektin ajan ja yleisöllä on myös tilaisuus seurata projektin etenemistä museovierailun yhteydessä. Tämä rautatiehistoriallisestikin arvokas kokonaisuus pitää sisällään kaikki Suomessa säilyneet panssarijunien osat, vanhin vaunu on vuodelta 1915 ja ”tuorein” vuodelta 1937, Tk 3 -veturi on vuodelta 1943. Juna tullaan kunnostustyön myötä maalaamaan ja varustamaan jatkosodan aikaiseen rautatieilmatorjuntapatterin asuun.

Kesällä 2024 tuli kuluneeksi 80 vuotta Karjalan Kannaksen torjuntataisteluista. Vaihtuvien näyttelyiden teemat käsittelevät vuoden 1944 tapahtumia Kannaksella  Näyttelyiden aiheena ovat 'Panssarinmurskaajat - Panssarijääkäripataljoona Kannaksen tulimyrskyssä kesällä 1944',  'Sturmiässät - Rynnäkkötykit Karjalan Kannaksen torjuntataisteluissa kesällä 1944' sekä 'Kohtalona Kuuterselkä - Kuuterselän taisteluissa olleiden veteraanien omakohtaisia kokemuksia'

Ukrainan sodan tapahtumien ympärille nivoutuva ”Taisteleva Ukraina – Venäjän virhearvio?” -näyttely ottaa kantaa nykysodan tapahtumiin sähköisin kuvin ja tekstein sekä taistelukentältä tuoduin autenttisin esinein. Tämä varsin havainnollinen näyttely avautui 1.3.2023 alkaen.

Vuoden ensimmäisen luennon aihe "1. Brittiläinen panssaridivisioona Persianlahden sodassa  1990 - 1991". Aiheesta luennoi professori, eversti evp Petteri Jouko.

1. Brittiläinen panssaridivisioona muodosti perustan Operation Granbylle, Ison-Britannian panokselle Persianlahden sodassa vuonna 1991. 48 tunnin aikana muodostelma tuhosi 300 irakilaista panssarivaunua ja vangitsi 7 000 vankia.

1.divisioonalla oli käytössään  179 Challenger-panssarivaunua, 316 Warrioria, 79 tykistökappaletta, 16 M270 Multiple Launch Rocket System -rakettijärjestelmää sekä panssaroituja tiedusteluajoneuvoja, panssarintorjuntahelikoptereita ja ilmatorjunta-asejärjestelmiä.

Tule kuuntelemaan lisää mielenkiintoisesta aiheesta. 

Luentoon on vapaa pääsy. Luennon voi kuunnella myös suoratoistona, pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi. Kahvio on avoinna luentoiltana klo 17-20.

Tervetuloa!

 

 

Panssarimuseo järjestää yhteistoiminnassa Panssarikilta ry:n kanssa panssari- ja panssarintorjunta-alaa käsittelevän 20-vuotisjuhlaseminaarin lauantaina 1.2.2025 Parolannummella. Tilaisuus pidetään Parolannummen vanhan sotilaskodin Vaakunasalissa klo 10-17. Ovet avautuvat ilmoittautumista ja tulokahveja varten klo 9.15.

Seminaarissa kuullaan seuraavat luennot:

"Juustilan kanavasulku - tapahtumia panssarijoukkojemme ylimenotoiminnasta kesällä 1944" Kapt (evp) Jukka Purhonen

"Maasto- ym. tutkimuksien tuloksia Sturmgeschütz-Brigade 303:n vaiheista kesällä 1944" Harrastajatutkijat Jaska Petsola ja Jari Makkonen

"Kevyiden panssarintorjunta-aseiden kehitys Suomessa kylmän sodan alkuvaiheessa" FM Aki Piesala

"Miksi Neuvostoliitolla oli 1970- ja 1980-luvuilla käytössä kolme eri taistelupanssarivaunumallia: T-64, T-72 ja T-80?" Dipl.ins. Esa Muikku

"Teknologiakehityksen vaikutus panssariaselajiin tulevaisuudessa" Evl Petteri Hemminki

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kulujen peittämiseksi peritään etukäteen osallistumismaksu 49 € (Panssarikiltalaisilta 45€), joka on samalla sitova ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen ja siihen kuuluvaan ruokailuun sekä kahteen kahvitukseen.Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostilla (toimisto@panssarimuseo.fi) tai puhelimitse (040 568 1186) Panssarimuseon toimistoon josta saa maksamiseen tarvittavat tiedot.

Ilmoittautumiset ja osallistumismaksut viimeistään ke 22.1.2025 mennessä!

Kautta aikojen on sodittu ja lääkintähuolto on yksi osa sotivien joukkojen huoltoa. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kenttälääkintä.

MIelenkiintoista on, että jo Rooman legioonilla oli edistyksellinen kenttälääkintäjärjestelmä, joka panosti kenttähygieniaan ja logistiikkaa.

Museomestari, everstiluutnantti evp Seppo Toivonen pitää luennon aiheesta: 'Suomen sotien 1939 - 1944 kenttälääkintähuolto'.

Suomen sodissa haavoittuneita oli 204000. Lääkintämiehillä, jotka antoivat ensiapua taistelupaikoilla, oli vain pieni olkalaukku, joka sisälsi sidetarpeita. Lääkintäaliupseerin varustus oli lähes yhtä niukka, mutta sisälsi sidetarpeiden lisäksi erinäisistä lääkkeitä. Suomen lääkevarastokeskus 1940: Morfiinia 350 kg, Opiumia 917 kg, Heroiinitabletteja 117500 kpl, Morfiinitabletteja 1 mg 46950 kpl. Asperiini tuskin olisi auttanutkaan niihin tuskiin, joita haavoittuneet kokivat.

Lääkintähuolto on yksi osa sotivien joukkojen huoltoa. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kenttälääkintä. Lääkintajoukot ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita kuin taistelujoukot. 

Tiedätkö mitä kenttälääkinnässä takoittaa Jiiäspee, Peeäspee tai KooÄssä tai kolli, puukko, kerä, patja tai tuoli. Nämä kaikki liittyvät sotien aikaiseen kenttälääkinnän terminologiaan. Tule kuulemaan lisää. Mikäli et pääse paikanpäälle voit seurata luentoa suoratoistona. Pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi  viimeistään klo 17 mennessä luentoiltana. Kahvio palvelee klo 17 - 20. Tervetuloa!

 

Talvisodassa ei kaukopartioita vielä ollut, koska toimintaa ei ehditty organisoida. Välirauhan aikana tähän tuli muutos ja Suomeen muodostettiin neljä omilla alueillaan toimivaa kaukopartio-osastoa, jotka nimettiin johtajiensa mukaan Osasto Vehniäinen toimi Karjalan Kannaksella, Osasto Marttina Kainuussa, Osasto Paatsalo Lapissa ja  Osasto Kuismanen puolestaan operoi Pohjois-Karjalassa.

Sotahistorian harrastaja, kapteeni evp Pasi Pirttikoski luennoi aiheesta: 'Kaukopartiot Suomen sodissa'.

Luennolla selviää miten kaukopartiotoiminta erosi taisteluyksiköiden lähipartioinnista tai asiamiestiedustelu eli kansanomaisesti sanottuna vakoilusta. Se oli suoraan päämajan alaisuudessa tapahtuvaa tiedustelu- ja tuhoamistoimintaa syvällä vihollisen selustassa. Toiminnalla oli mahdollista hankkia sodankäynnin kannalta elintärkeitä tiedustelutuloksia, joita ei muuten olisi ollut mahdollista saada.Partiomiehet toimivat tiedustelijoina, mutta sotilaspuvuissa ja näkyvästi aseistettuina eivät siis olleet salaisia vakoojia. Toisaalta esimerkiksi puhelinkuuntelu, vakoilu tässä mielessä, kuului kaukopartioiden menetelmiin. Kaukopartio- ja asiamiestoiminta kohtasivat läheisesti, koska toisinaan tällaisen tiedustelijan saattoi toiminta-alueelleen kaukopartio. 

Tule kuulemaan lisää tästä mielenkiintoisesta aiheesta.

Luentoon on vapaa pääsy ja jos et pääse paikalle, sitä voi seurata suoratoistona. Pyydä linkki museon toimistolta toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään klo 17 luentoiltana. Kahvio palvelee luentoiltana klo 17 - 20.

Tule riehaantumaan Syysriehaan!

Museolla tankkien tarinat odottavat sinua ja sotahistoria herää eloon.

Suunnista museossa ja etsi kaikki mielenkiintoiset jutut.

Tunnistatko esineet, joita otamme esille sinua varten. Koe tankkiseikkailurata, se on mielenkiintoinen kokemus. Tutustu Rockwoodin alpakoihin ja muihin kivoihin karvakavereihin, joita on tapahtumassa mukana. Tämä kaikki sisältyy normaaliin pääsylippuhintaan.

Näytteillä on Panssariprikaatin maastopyöriä ja mönkijäkalustoa.

Erillistä maksua vastaan voit myös kokeilla tela-ajelua.  

Mikä on Suomen Puolustusvoimien tärkein tehtävä? Mikä on kaikkein ajankohtaisinta nyt?

Puolustusvoimat turvaa Suomen aluetta, kansalaisten elinmahdollisuudet ja valtionjohdon toimintavapauden, puolustaa laillista yhteiskuntajärjestystä ja pysyy vahvasti Natossa. 

Panssariprikaati on tukeva osa puolustusvoimia. Se kouluttaa vuosittain varusmiehiä ja reserviläisiä lähemmäs 6000. Varusmieskoulutuksen ohella Panssariprikaati vastaa toiminta-alueellaan viranomaisyhteistyöstä, maanpuolustustyöstä sekä reserviläisten koulutuksesta. Lisäksi se ylläpitää sotilaallista valmiutta alueellaan. Vakinaista henkilöstöä sillä on n.650.

Kanta-Häme, Päijät-Häme, Keski-Suomi ja Pirkanmaa muodostavat Panssariprikaatin toiminta-alueen. Asevelvollisten asioita maakunnissa hoitavat aluetoimistot Lahdessa, Tampereella ja Jyväskylässä. Virka-aputehtäviä poliisin tai pelastusviranomaisten pyynnöstä on vuosittain useita kymmeniä.

Tervetuloa kuuntelemaan, mitä mielenkiintoista kerrottavaa Panssariprikaatin komentajalla eversti Juhana Skytällä on Puolustusvoimien ja Panssariprikaatin ajankohtaisista asioista.

 

Valtiotieteiden tohtori, eversti evp Pekka Visuri luennoi aiheesta: 'Suomen sodat 1939 - 1945: Selviytyminen maailmansodasta'.

Suomen selviytymistä toisesta maailmansodasta, joka meillä jakautuu kolmeen sotaan; talvisota, jatkosota ja Lapin sota, on pidetty jopa ihmeenä. Sodasta selviytymiseen tarvittiin taitavia johtajia, poliittisia päätöksiä, taistelukykyinen armeija ja katajainen kansa, jolla oli sisua kestää puutetta ja sodan aiheuttamat tuhot.

Toisessa maailmansodassa kansakunnat taistelivat olemassaolostaan. Suuret armeijat vyöryivät valtioiden yli, ja Eurooppa raunioitui pahasti. Sodassa kuoli yli 60 miljoonaa ihmistä ja monet maat kärsivät miehityksestä jopa vuosikymmeniä.

Suomi menetti alueitaan ja sijoitti niillä asuneet sadat tuhannet kansalaisensa niin kutsutut evakkonsa muuttuneiden rajojensa sisällä oleville uusille asuinsijoille. Lähes satatuhatta suomalaista menetettiin ja yhtä monet jäivät sotainvalideiksi. Maamme säilytti kuitenkin itsenäisyytensä, kansa jälleenrakensi ja maksoi vielä mittavat sotavelat.

Tervetuloa kuuntelemaan! Jos et pääse paikalle, niin luentoa on mahdollista seurata myös suoratoistona. Pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään klo 17 mennessä luentopäivänä.

Kahvio palvelee klo 20 asti luentoiltana.

Elokuisessa illassa, iloisessa tunnelmassa pääsemme taas laulamaan korsulauluja. Musiikissa tuttuun tapaan Hattulan viihdesoittajat Anita Lehdon johdolla, Juontajana ja laulattajana sen sijaan uusi kasvo ainakin korsulauluiltojen vetäjänä on Mauri Heino. Tervetuloa laulamaan torstaina 22.8. klo 18.30 alkaen. Väliajalla palvelee Tankkitupa ja grillikin on pihalla kuumana.

Panssarimuseon Harrastepäivässä esitellään militari- ym harrastuksia. 

Mukana esittelemässä toimintaansa ovat pienoismallarit,  erialustaisten sotapelien harrastajat, 
airsoftaajat, Naisten valmiusliitto, MPK,  4 H-yhdistys, sotahistorian elävöittäjät, 
panssarikiltalaiset, ensimmäistä kertaa mukana Tampere School of Arms, joka esittelee historiallista, eurooppalaisia taistelulajeja bolognalaisen 1500-luvun perinteen mukaan.
Lisäksi museokaluston käynnistelyä. 

Pienoismallikilpailu Armour Challenge 2024 teemaluokka Ukrainan puolustusvoimien maakalusto ja teemaluokka figuureille Suomen torjuntataistelut 1944. Lisätietoja pienoismallit.net.
Paikalla myös alan kauppiaat ja Varpu Saari sekä virkatut panssarit.

Normaalit pääsylippuhinnat. Museo on avoinna klo 18 asti, mutta tapahtumapäivän osuus päättyy klo 15. 

Opel henkilöautotuotanto lopetettiin Saksassa vuonna 1940 ja 3-tonnin Opel Blitz-kuorma-autosta tuli yksi ensimmäisistä standardisoiduista sotilaskuorma-automalleista.

3-tonnin Opel Blitz oli suosituin ja ylivoimaisesti yleisin Wehrmachtin eli Saksan armeijan käytössä olleista kuorma-autoista. Auto oli käytössä eri rintamanosilla aina Afrikasta Venäjälle. Se oli maastokelpoinen, luotettava ja varaosahuolto oli hyvin järjestetty.

Esillä oleva nelivetoinen maastovaihteistolla varustettu Opel Blitz on vuosimallia 1943. Ajoneuvo on tullut Suomeen Sotamuseon vaihtokauppojen kautta 1990-luvun alkupuolella ja on ainoa nelivetoinen kappale Suomessa. Nelivetoisia versioita valmistettiin vuosina 1940-1944.

Opel Blitz -kuorma-autoja oli käytössä useita satoja Suomen puolustusvoimilla, mutta ei nelivetoisena. Lisäksi puolitelaversiota oli käytössä jonkin verran. Suomessa jatkosodan aikana toimineet saksalaisjoukot käyttivät Opel Blitz-kuorma-autoja myös yleisesti.

Panssarimuseon Perhepäivässä talutusratsastusta, karvakavereita, pomppulinna, seikkailurata, rodeohärkä, akku- ja polkuautoja, kasvomaalausta, lettuja, makkaraa!

Toimintanäytökset klo 12 ja 14, Huvipupu liikuttaa ja leikittää klo 11 ja 13, Varusmiessoittajat musisoivat klo 11.30 ja 13.30.

Tela-ajelua erillistä maksua vastaan Parolan vanhalla lentokentällä.

Tapahtumaan aluelippu, pysäköintiopasteet Panssariprikaatin vierasparkkipaikalle, josta maksuttomat nonstop-kuljetukset museolle.

Pääsyliput:
Aikuiset 13 €
Lapset 8 €
Perhe 27 € (2 aik. + alle 16v. lapset)
 

 

Yleisöä laulattaa Ari Lehtonen ja Veteraanikuoro. Musiikista vastaa Anita Lehdon johdolla Hattulan Viihdesoittajat. 

Tilaisuuteen vapaa pääsy!

Käännetään kampiakselit kesäaikaan yhdessä Hämeen Mobilistien kanssa!

Museon piha täyttyy taas upeista klassikkoajoneuvoista, grillauksen houkuttelevasta tuoksusta ja upeasta vapputunnelmasta. Lapsille polku- ja akkuautoja. Toimintanäytökset museon näytösalueella klo 12 ja 14, toimintanäytöksissä liikutellan T-55-alustaista kalustoa.

Pysäköinti Panssariprikaatin p-paikoilla, josta maksuttomat non-stop-kuljetukset museolle. Pääsyliput myydään portilta.

Pääsyliput:
Aikuiset 14€
Lapset 7€
Perheet (2 aik. + 2 alle 16v.) 28€

Huhtikuun luennon aiheena on 'Taistelupanssarivaunujen kehitys idässä ja lännessä', luennon pitää evl evp Olli Dahl. Luennon aikana saadaan yleiskatsaus taistelupanssarivaunujen kehityksestä, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luennon perustana on sekä historia että erityisesti viime aikaiset Ukrainan sodan kokemukset taistelupanssarivaunujen käytöstä.

Luentoon on vapaa pääsy. Luentoa voi seurata myös suoratoistona, pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään 2.4. klo 17 mennessä.

Kahvio Tankkitupa palvelee myös luentoillan ajan. 

Tervetuloa!

Kansanedustaja Timo Heinonen järjestää III Talvisodan päättymisen muistoseminaarin Panssarimuseolla 13.3.2024.

17.00 Tilaisuuden avaa kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen
17.10 Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostilla: mona.pyykkonen@eduskunta.fi
Tilaisuus on maksuton.
Kahvio on avoinna klo 16-19.30.

Maaliskuun luennon aiheena on Jom Kippur-sota, luennon pitää ev evp FT Pasi Kesseli. Jom Kippur-sota oli Israelin, Egyptin ja Syyrian välillä lokakuussa 1973 käyty sota.

Sota tunnetaan Jom Kippur-sotana alkamispäivänsä vuoksi. Jom Kippur on juutalaisen kalenterin pyhin päivä ja vuonna 1973 sitä vietettiin 6.10. Tuolloin Kuuden päivän sodassa tappion kärsineet arabimaat hyökkäsivät Israelin vuonna 1967 valtaamille alueille. Tulitauko astui voimaan 23.10.1973, vaikka taistelut jatkuivat vielä pari päivää tämän jälkeen. Sota päättyi Israelin voittoon. Sodan aikana Neuvostoliitto toimitti arabimaille niille tarvitsemia aseita ja Yhdysvalla suostui painostettuna ilmasillan muodostamiseen Israelin tueksi.

Luentoon on vapaa pääsy ja sitä on mahdollista seurata myös suoratoistona. Pyydä Teams-linkki toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään luentopäivänä klo 16 mennessä.

Kahvio on avoinna päivittäin 11.3.2024 asti klo 10-15.

Tervetuloa!

Tule viettämään mukava talvipäivä Panssarimuseolle. Tapahtumassa pulkkamäki,  tandemhiihtoa, museosuunnistusta, karvakavereita sekä kaakaobaari ja tela-ajelua erillistä maksua vastaan. Nähtävillä myös Panssariprikaatin kalustoa. Tällä kerralla esittelyssä evakuointipanssarivaunu Leopard 1 ARV ja MT-LBv kuljetuspanssarivaunu. Samalla voit vielä bongata Kuningastiikerin, joka viettää talvilomaa Parolassa maaliskuun loppuun asti. Tervetuloa!

Sotahistorioitsija, tietokirjailija FM Simo Liikanen pitää luennon 'Panssarintorjuntaritareista' 

Luentoon on vapaa pääsy. Luentoa voi seurata suoratoistona, pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi.

Kahvio on avoinna luentoiltana klo 17-20. Tervetuloa!

Tule tutustumaan panssaripelaamiseen Panssarimuseolle kokeneiden pelaajien opastuksella. Lauantaina 20.1.2024 klo 10-15 Saat opastusta War Thunder, World of Tanks Blitz, World of Tanks Modern Armor ja Armored Brigade II -peleihin ja pääset itse kokeilemaan pelaamista. Armored Brigade II on ensimmäistä kertaa esittelyssä yleisölle koko maailmassa!" 

Toisessa näyttelyhallissa voit lisäksi seurata koko viikonlopun molempina päivinä 20. ja 21.1.2024 klo 10 - 15 miniatyyripelaajien WWIII Team Yankee -turnausta. 

Ohjelmassa on lisäksi näytöspelejä ja kilpailuita. Tapahtumaan pääsee museon normaalilla pääsymaksulla.  Tapahtumaa sponsoroi Slitherine Software.

Panssarimuseo järjestää yhteistoiminnassa Panssarikilta ry:n kanssa panssari- ja panssarintorjuntaalaa käsittelevän seminaaritilaisuuden la 3.2.2024 Parolannummella. Ovet avautuvat ilmoittautumista ja tulokahveja varten klo 9.15.

 

Seminaarissa kuullaan seuraavat luennot:

"Charioteerit Suomeen, Suomessa ja Suomesta" Dipl.ins.Esa Muikku
"Sisu GTP - Aidosti modulaarinen ajoneuvojärjestelmä" Avainasiakkuusjohtaja Akseli Mylläri
"Panssarijunat Suomessa 1918" FM Jouni Eerola
"Panssariestekokeilut Äänislinnassa elokussa 1943" VMT Lauri Vuorinen
"Havaintoja panssarijoukkojen käytöstä Ukrainassa 2022 -23" Evl Mika Mäenpää

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kulujen peittämiseksi peritään etukäteen osallistumismaksu 43 € (Panssarikiltalaisilta 40€).
Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostilla (toimisto@panssarimuseo.fi) tai puhelimitse (040 568 1186) Panssarimuseon toimistoon.

Ilmoittautumiset ja osallistumismaksut viimeistään ke 24.1.2024 mennessä!

Järjestelyt Kuningastiikerin kuljettamiseksi kotimuseoonsa Englantiin oli jo aloitettu, kun saimme yllättävän yhteydenoton. The Bovington Tank Museum, joka siis on vaunun kotimuseo  pyysi näyttelyidensä ja niihin liittyvien yleisjärjestelyiden organisoinnista johtuen Kuningastiikerille lisäaikaa Suomessa. Tämä oli toki iloinen yllätys ja varmistui lopullisesti 28.9.  Iloiksemme Königstigerin Euroopan kiertue siis jatkuu. Alankomaiden ja Ruotsin kautta Suomeen matkannut vaunu on esillä Parolassa vielä lähes puolivuotta aina maaliskuulle 2024. 

Vai kävikö tässä sittenkin niin, että Kuningastiikeri halusi nähdä Suomen talven ja sanoi "koska minä haluan" eikä siinä sitten auttanut mikään 😉

Englannissa ollaan todella vaikuttuneita siitä, kuinka paljon vaunu on herättänyt Suomessa mielenkiintoa ja tuonut Panssarimuseolle ennätysmäärän kävijöitä.

Panssarimuseo kiittää kaikkia, jotka ovat jo käyneet katsomassa Kuningastiikeriä ja toivottaa kaikki tervetulleiksi bongaamaan Kunkun, vaikka uudemman kerran nyt kun se on mahdollista.

Königstiger, King Tiger, Royal Tiger, Kungstiger tai Kuningastiikeri rakkaalla lapsella kun on monta nimeä ja joillakin kielillä useampiakin. Viralliselta nimeltään Panzerkamfwagen VI Ausf. B "Tiger II". Museolle näytteille tuleva yksilö on V2 eli toinen kolmesta 1943-1944 vuosien vaihteessa valmistuneesta prototyypistä. Kuningastiikeri on nähtävillä 14.4.-30.9.2023 välisen ajan Panssarimuseossa. Tule itse toteamaan onko maineensa veroinen. 

  • Vieraile museossa vain terveenä.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
    Käsidesipisteitä löytyy useita.
  • Vältä käteistä ja suosi kortti- ja lähimaksua.