Toiminta

Panssarimuseon kokoelmat ovat ainutlaatuiset. Esimerkiksi neuvostoliittolaisista panssarivaunuista ei ole Venäjän ulkopuolella yhtä kattavaa kokoelmaa. Erityisiä harvinaisuuksia ovat BT-42 rynnäkkötykki, ainoa laatuaan, T-50 kevyt panssarivaunu, joita maailmassa on jäljellä kaksi, ja panssariauto BA-10 on tiettävästi ainoa koko maailmassa.

Harvinaisuudet houkuttelevat vierailijoita Panssarimuseolle ympäri maailmaa. Panssarimuseosäätiön ylläpitämä museo on sotahistoriallinen erikoismuseo, jonka päätehtävänä on kerätä, tallentaa, entisöidä ja tutkia panssarikalustoa sekä esitellä suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa, kehitystä ja käyttöä itsenäisen Suomen Puolustusvoimissa.

Panssarimuseo on perustettu vuonna 1961 ja siihen tutustuu vuosittain yli 30 000 kävijää. Museon kokoelmiin kuuluu noin 70 panssariajoneuvoa, 40 panssarintorjunta-asetta ja panssarijuna. Pienesineistön ja arkistomateriaalin määrä on mittava.  Siihen kuuluu runsaasti panssariveteraanien jälkipolvien nähtäväksi luovuttamaa aineistoa. Ulkona rinteessä olevat vaunut eivät ole ajokuntoisia, mutta ovat suojassa sään armoilta.

Panssarimuseo on auki ympäri vuoden seitsemän päivää viikossa. Pääosa näyttelyesineistä on sisätiloissa. Valaistut katokset ulkona olevilla vaunuilla  mahdollistavat hyvin ympärivuotisen toiminnan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuonna 2020 korona-avustusta Panssarimuseon toiminnan tukemiseen.

 

Panssarimuseon tehtävä

  • Suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historian ja esineistön kerääminen, tallentaminen, tutkiminen ja entisöinti
  • Sotiemme aikaisten vastustajien historian ja kaluston kerääminen, tallentaminen, tutkiminen ja entisöinti
  • Näyttely- ja julkaisutoiminta sekä
  • Yhteistoiminta muiden suomalaisten sotahistoriallisten erikoismuseoiden ja muiden kansainvälisten panssarimuseoiden kanssa sitä hyödyttävällä tavalla